Websites kunnen tegenwoordig in veel verschillende internet browers en op nog veel meer verschillende (mobiele) apparaten worden weergegeven. Dat is heel mooi maar een nadeel is dat alle internet browsers en (mobiele) apparaten de website opmaakcode net even anders en in sommige gevallen totaal anders interpreteren. Daardoor kan een website design niet precies of helemaal verkeerd worden weergegeven als deze niet browser proof is gebouwd. Door een website browser proof te bouwen wordt tijdens de technische bouw continu gecontroleerd in verschillende browsers en op verschillende apparaten of er zich geen grote rare visuele of technische problemen voordoen. Als er zich problemen voordoen dan wordt de opmaakcode op een andere manier geschreven en opnieuw getest om de problemen te verhelpen.
Een voorbeeld van browser proof webdesign
Digiplek werkt met de nieuwste standaarden zoals HTML5 en CSS3 omdat je hiermee schone overzichtelijke code kan gebruiken welke beter leesbaar is voor Google. Echter kunnen niet alle browsers met alle HTML5 en CSS3 mogelijkheden overweg. Op dit vlak is vooral de ondersteuning van oudere browsers ver te zoeken. Door gebruik te maken van workarrounds zijn veel dingen in de oudere browsers op te lossen. Door de wisselende HTML en CSS ondersteuning tussen browsers werkt het één wel en het ander niet in de verschillende browsers. In de afbeelding is als voorbeeld te zien dat Firefox 12 en Internet Explorer 9 net even anders reageren (tekst bevindt zich in Firefox 12 bovenop de afbeelding). Door de code anders te schrijven is een dergelijk probleem met de tekst die bovenop de afbeelding verschijnt toch op te lossen.
Digiplek webdesign test met deze browsers en (mobiele) apparaten
Digiplek webdesign test websites in Internet Explorer 11, Microsoft Edge, recentste versie van Safari (iPad/iPhone), Firefox, Opera en Chrome. Als de website in deze browsers goed werkt dan kunnen vrijwel alle apparaten en browsers overweg met de website code.